Η Rockschool είναι η Νο.1 Rock Εξεταστική επιτροπή της Ευρώπης. Οι πιστοποιήσεις της καλύπτουν τα βασικά ροκ όργανα για τα οποία δεν υπάρχει κάποια επίσημη ελληνική πιστοποίηση. Κάποια από αυτά είναι:

(πατώντας στα Link του κάθε οργάνου θα βρείτε ηλεκτρονικές παρτιτούρες, εξτρά ασκησιολόγειο με συνοδεία backing track ή μετρονόμου, ασκήσεις μουσικής αντίληψης, ασκήσεις ακουστικών ικανοτήτων και πολλά ακόμα τα οποία δημιουργήσαμε αποκλειστικά στη σχολή μας για την εγγυημένη επιτυχία των σπουδαστών μας στις εξετάσεις)

καθώς άλλες πτυχές σπουδών όπως η μουσική σύνθεση, μουσική τεχνολογία, ικανότητες απόδοσης/εκτέλεσης, ψηφιακά συνθεσάιζερ και επιχειρηματικές ικανότητες. 

Η Rockschool έλαβε έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουαλία και τη Νότια Ιρλανδία από το QCA το 2002. Όλα τα πιστοποιητικά της Rockschool αναγνωρίζονται από το ACF από τα μέσα του 2010, το οποίο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις σπουδές τους με ένα αναγνωρισμένο πτυχίο από τη Rockschool.

 

Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή για τις εξετάσεις;

Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές από όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας. Στις εξετάσεις μπορεί να πάρει μέρος οποιοσδήποτε σπουδαστής, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου. Για τις εξετάσεις των grades, δε χρειάζεται προηγούμενος τίτλος σπουδών.

 

Κάθε πότε διεξάγονται οι εξετάσεις;

Οι εξετάσεις των οργάνων γίνονται δύο φορές το χρόνο, Οκτώβριο και Ιούνιο-Ιούλιο. Οι αιτήσεις γίνονται από αρχές Οκτωβρίου έως 20 Δεκεμβρίου.

 

Μπορώ να δώσω απ'ευθείας το Grade 6;

Μπορούν να δοθούν εξετάσεις σε οποιοδήποτε από τα επίπεδα, χωρίς να διατηρηθεί συγκεκριμένη σειρά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πχ. δώσει το gr.3 δεν είναι υποχρεωμένος την επόμενη χρονιά να δώσει το gr.4 αλλά μπορεί να δώσει το 5,6 ή ακόμα και μεγαλύτερο επίπεδο. Μπορεί ακόμα να κάνει ένα συμβουλευτικό μάθημα εισαγωγής με κάποιον καθηγητή του αντίστοιχου εξεταστικού κέντρου για να βρει το κατάλληλο επίπεδο στο οποίο θα δώσει εξετάσεις.

 

Μπορεί κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες να συμμετέχει στις εξετάσεις;

Το εξεταστικό κέντρο πρέπει να έχει ενημερωθεί δύο μήνες πριν τις εξετάσεις για οποιαδήποτε επιπλέον παροχή χρειάζεται ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

 

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή μου στις εξετάσεις;

Πλήρης κατάλογος των εξέταστρων δίνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από το εξεταστικό κέντρο ή τους κατά τόπους αντιπροσώπους. Τα εξέταστρα καταβάλλονται έως 30 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση παραίτησης του σπουδαστή από τις εξετάσεις, τα χρήματα δεν επιστρέφονται, δε μεταφέρονται σε επόμενη εξεταστική περίοδο ούτε μεταφέρονται σε άλλο σπουδαστή. Επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο με υποβολή ιατρικής βεβαίωσης στην αγγλική γλώσσα και έγκρισής της από τη Rockschool.

 

Σε τι γλώσσα διεξάγονται οι εξετάσεις;

Όλες οι εξετάσεις γίνονται στην Αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μεταφραστή, πρέπει να ενημερώσετε τη γραμματεία του κέντρου, δύο μήνες πριν τις εξετάσεις.

 

Πόσα εξεταστικά κέντρα υπάρχουν στην Ελλάδα;

Τα συνεργαζόμενα Ωδεία, Μουσικές σχολές και σχολεία είναι πάνω από 50 σε όλη την Ελλάδα.

 

Πως θα μάθω την ύλη των οργάνων και πάνω σε τι πρέπει να προετοιμαστώ;

Στο επίσημο αγγλικό site της Rockschool όπως και στο επίσημο ελληνικό, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες με την ύλη όλων των οργάνων και τις απαιτήσεις του κάθε Grade που σας αφορά.

 

Μπορώ να έχω φωτοτυπίες από τα βιβλία της Rock school;

Λόγω πνευματικών δικαιωμάτων οι φωτοτυπία βιβλίων απαγορεύεται. Παρόλα αυτά οι υποψήφιοι δικαιούνται να φωτοτυπήσουν τα κομμάτια που θα παίξουν ώστε να καταπολεμήσουν την αλλαγή σελίδων όποτε χρειάζεται. Στο τέλος της εξέτασης ο εξεταστής θα κρατήσει τις φωτοτυπίες αυτές.

Επίσης να αναφέρουμε ότι ο κάθε υποψήφιος εξεταζόμενος θα πρέπει απαραίτητα να κατέχει το γνήσιο βιβλίο του Grade που σκοπεύει να εξεταστεί.

 

Υπάρχουν κατηγορίες εξέτασης;

Ναι και είναι δύο. Ο υποψήφιος εξεταζόμενος έχει την δυνατότητα να επιλέξει το είδος εξέτασης που επιθυμεί σε όποιο grade κι αν βρίσκεται.

Στην πρώτη (Grade Exam) κατηγορία μπορεί να παίξει 3 τραγούδια και ασκήσεις, κλίμακες και ερωτήσεις σχετικά με το μουσικό του όργανο. Υπάρχει δυνατότητα παρουσίας μεταφραστή.

Τα ποσοστά της συνολικής βαθμολογίας βγαίνουν ως έχουν παρακάτω:

  • 60% Τραγούδια (3 τραγούδια, 20% για το καθένα).
  • 15% Τεχνικές ασκήσεις (Κλίμακες, arpeggio, κλπ.)
  • 10% Ανάγνωση Prima Vista ή Αυτοσχεδιασμός.
  • 10% Ακουστικές ασκήσεις.
  • 5% Γενικές μουσικές ερωτήσεις.

 

Στην δεύτερη (Performance Certificate) κατηγορία μπορεί να παίξει ΜΟΝΟ 5 τραγούδια τα οποία θα βαθμολογηθούν με 20% το καθένα.

 

Να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι δεν είναι απαραίτητο να ξέρουν τα τραγούδια απ'έξω.

 

Τι είναι τα τραγούδια ελεύθερης επιλογής;

Οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τραγούδια της αρεσκείας τους για το ανάλογο Grade (δεν ισχύει για το Debut) που βρίσκονται και τα οποία θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Για την πρώτη κατηγορία εξετάσεων τα δύο από τρία (2/3) τραγούδια μπορεί να είναι ελεύθερης επιλογής.

Για την δεύτερη κατηγορία τα τρία από τα πέντε (3/5) μπορεί να είναι ελεύθερης επιλογής.

Τα τραγούδια ελεύθερης επιλογής πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από την παρτιτούρα τους όπως επίσης και το ανάλογο backing track (πρέπει να το βρει ή να το φτιάξει ο υποψήφιος).

Τις προϋποθέσεις για το κάθε όργανο και Grade μπορείτε να βρείτε στο αγγλικό website της RSL πατώντας εδώ.