Ηλεκτρική κιθάρα

Η ηλεκτρική κιθάρα είναι έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο και επειδή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες δεν έχει ηχείο για την παραγωγή του ήχου της. Στο κυρίως σώμα της ηλεκτρικής κιθάρας υπάρχουν τοποθετημένα ποτενσιόμετρα για να ρυθμίζει ο κιθαριστής την ένταση και την τονικότητα. Σήμερα, η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τις μοντέρνες ορχήστρες, διότι λόγω του ενισχυμένου ήχου μέσω των ηλεκτρομαγνητών, καταφέρνει να ξεχωρίζει με πρωταγωνιστικό αρκετές φορές ρόλο. Μπορεί να υποστηρίξει πολλά είδη μουσικής όπως ποπ, ροκ, Jazz, Latin, soul, funk, blues κ.ά. Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται ακόμα και στην Ελληνική λαϊκή, ή παραδοσιακή μουσική. 

Λόγω του βάρους του οργάνου είναι καλύτερα ο σπουδαστής που θα ξεκινήσει τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας να έχει κλείσει τα 5½ έτη. Στην ηλικία αυτή, έχουν πλέον εξελιχθεί επαρκώς οι απαραίτητες νοητικές λειτουργίες και ταυτόχρονα, η σωματική διάπλαση του παιδιού έχει φτάσει στο απαιτούμενο σημείο ανάπτυξης για τον ικανοποιητικό χειρισμό της ηλεκτρικής κιθάρας. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του μουσικού οργάνου. Όσο για το ανώτατο όριο ηλικίας, δεν υπάρχει. Η πρόοδος του κάθε σπουδαστή δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη  διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στα μαθήματα, η συχνή και συστηματική μελέτη, η υπομονή και η επιμονή. Στοιχεία δηλαδή που δεν εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά κυρίως από την όρεξη και την αγάπη για τη μουσική και από την αφιέρωση λίγου από τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτήν. 

Θα βοηθούσε εάν ο σπουδαστής της ηλεκτρικής κιθάρας γνώριζε κλασσική κιθάρα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Η ηλεκτρική κιθάρα, παρότι αποτελεί εξέλιξη της κλασικής, είναι στην πραγματικότητα διαφορετικό μουσικό όργανο, το οποίο παράγει ιδιαίτερο ήχο, απαιτεί ειδική τεχνική παιξίματος και αφορά σε διαφορετικού είδους ρεπερτόριο. Ένας σπουδαστής ο οποίος ήδη γνωρίζει κλασική κιθάρα, μπορεί απλώς να παρακάμψει μερικά μαθήματα που αναφέρονται στις κοινές βασικές αρχές των ίδιων οργάνων και συνεπώς να προοδεύσει γρηγορότερα. Παρόλα αυτά, ένας τελείως αρχάριος μαθητής έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να ξεκινήσει απευθείας με μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και να εξελιχθεί το ίδιο γρήγορα.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα εκμάθησης της τεχνικής, μεταξύ των οποίων ο διαθέσιμος χρόνος για μελέτη και εξάσκηση κλπ. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, μετά το δεύτερο μήνα των σπουδών του. Στην πορεία, αυξάνεται σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας και η ποικιλία των έργων που μπορεί πλέον να ερμηνεύσει.

 

Πλέον στη σχολή μας οι σπουδαστές της ηλεκτρικής κιθάρας μπορούν να πιστοποιηθούν επίσημα, λαμβάνοντας συμμετοχή στις εξετάσεις των βρετανικών πανεπιστημίων της RockSchool όπου διεξάγονται στη χώρα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.