Σχολή ηλεκτρικού μπάσου

 Το ηλεκτρικό μπάσο αποτελεί σύγχρονο όργανο, το οποίο έχει αντικαταστήσει στη σύγχρονη μουσική το κοντραμπάσο (δηλαδή το μεγαλύτερο σε όγκο και βαθύτερο σε ήχο όργανο της οικογένειας των βιολιών).Το σχήμα του μοιάζει με την ηλεκτρική κιθάρα, αλλά διαφέρει στις διαστάσεις του λαιμού, ο οποίος είναι εφοδιασμένος συνήθως με περισσότερα τάστα, αλλά και στον ήχο. Το ηλεκτρικό μπάσο έχει 4 χορδές με κούρδισμα μι-λα-ρε-σολ, αλλά κατασκευάζονται και πεντάχορδα και εξάχορδα μπάσα. Χρησιμοποιείται στις μοντέρνες ορχήστρες και φυσικά σε όλη τη σύγχρονη μουσική παραγωγή, αφού θεωρείται και είναι όργανο πρωταρχικής σπουδαιότητας λόγω των χαμηλών συχνοτήτων του.

Τα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου πραγματοποιούνται ατομικά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αφενός η απόλυτη συγκέντρωση του μαθητή στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου και αφετέρου η αμέριστη προσοχή του καθηγητή στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνικής και στο σωστό τρόπο παιξίματος. Επιτυγχάνεται επίσης και η προσαρμογή των μαθημάτων στις ιδιαίτερες ανάγκες και στον προσωπικό τρόπο ερμηνείας του κάθε σπουδαστή. 

Η προτεινόμενη ηλικία για να ξεκινήσει ένας μαθητής σπουδές ηλεκτρικού μπάσου, δεδομένου βάρους του οργάνου, είναι αυτή των 5½ ετών. Στην ηλικία αυτή, έχει πλέον εξελιχθεί επαρκώς η σωματική διάπλαση του παιδιού, για τον ικανοποιητικό χειρισμό του ηλεκτρικού μπάσου. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του μουσικού οργάνου. Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει, αφού η πρόοδος του κάθε σπουδαστή δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη  διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στα μαθήματα, η συχνή και συστηματική μελέτη, η υπομονή και η επιμονή. Στοιχεία δηλαδή που εξαρτώνται κυρίως από την επιθυμία για μάθηση, την αγάπη για τη μουσική και από την αφιέρωση λίγου από τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτήν. 

Το ηλεκτρικό μπάσο και η ηλεκτρική κιθάρα είναι δύο όργανα που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, τόσο στο σχήμα και στο μέγεθός τους, όσο και στην τεχνική του παιξίματος. Η διαφορά τους εντοπίζεται περισσότερο στον ήχο και στο ρόλο που διαδραματίζουν σε μία μπάντα. Για το λόγο αυτό, ένας σπουδαστής ο οποίος ήδη γνωρίζει ηλεκτρική κιθάρα διευκολύνεται περισσότερο στην εκμάθηση της απαραίτητης για το μπάσο τεχνοτροπίας και παρακάμπτει μεγάλο αριθμό μαθημάτων, προκειμένου να τελειοποιηθεί στο χειρισμό του. Δεν ισχύει το ίδιο σε περίπτωση που ο σπουδαστής ξέρει κλασική κιθάρα ή ακουστική κιθάρα, καθόσον πρόκειται για διαφορετικά μουσικά όργανα που απαιτούν διαφορετική τεχνική παιξίματος. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής μπορεί απλώς να παρακάμψει μερικά μαθήματα που αναφέρονται στις κοινές βασικές αρχές των οργάνων. Ο σπουδαστής επομένως που θέλει να ξεκινήσει μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιο από τα προηγούμενα μουσικά όργανα που αναφέραμε.