Αρμόνιο 

Το αρμόνιο είναι το δημοφιλέστερο μετά το πιάνο πολυφωνικό πληκτροφόρο όργανο που λόγω της χαμηλής του τιμής αλλά και των μοντέρνων ήχων του, προτιμάται από πολλούς σπουδαστές. Αποτελείται από ειδικές γεννήτριες (ταλαντωτές) που παράγουν τις αντίστοιχες συχνότητες των φθόγγων. 
       
Τα σημερινά αρμόνια έχουν πολλές δυνατότητες όπως σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτοιμους ξένους ρυθμούς (bosa nova, waltz, rumba, disco κ.ά.) αλλά και Ελληνικούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, καρσιλαμάς κ.ά.)
        
Η ιδιαιτερότητα του αρμονίου βασίζεται στο ότι με το δεξί χέρι παίζουμε την μελωδία ενώ με το αριστερό, πατώντας απλώς τις αντίστοιχες νότες των συγχορδιών που θέλουμε, μπορούμε να ακούσουμε συνοδεία της μελωδίας από αποθηκευμένους ρυθμούς και ήχους διαφόρων οργάνων, δίνοντας έτσι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο μουσικό αποτέλεσμα που μιμείται αρκετά πειστικά το αντίστοιχο αποτέλεσμα μιας «ζωντανής» ορχήστρας.

Τόσο το πιάνο όσο και το αρμόνιο είναι όργανα πληκτροφόρα και πολυφωνικά. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να παράγουν ταυτόχρονα πολλούς μουσικούς ήχους (φθόγγους) μέσω της πιέσεως των πλήκτρων. Στο πιάνο, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν τα πλήκτρα, ο σπουδαστής μετά από τα πρώτα 2-3 έτη σπουδών θα πρέπει να αναπτύξει μια τεχνική που θα του επιτρέπει να παίζει - εάν το μουσικό κομμάτι που έχει επιλέξει, το απαιτεί - γρήγορα και δυνατά χωρίς να κουράζονται τα χέρια του. Στο αρμόνιο αυτή η ιδιαίτερη τεχνική δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί, αφού τα πλήκτρα είναι πολύ μαλακά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα αρμονίου δεν μπορεί να παίξει πιάνο αφού θα κουραστούν τα χέρια του, ενώ ένας σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου μπορεί να παίξει αν χρειαστεί ή θέλει, αρμόνιο. Στο πιάνο η έκταση του κλαβιέ (δηλ. το σύνολο των πλήκτρων) είναι 88 πλήκτρα. Στο αρμόνιο, η έκταση είναι συνήθως πολύ μικρότερη. Από την άλλη μεριά, το ρεπερτόριο στα  μαθήματα πιάνου είναι σπουδαίο και αστείρευτο, αφού ένα πλήθος συνθετών έχουν γράψει και γράφουν έργα για πιάνο που αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Και τα δύο έχουν τις δυσκολίες τους. Λόγω όμως των βαρύτερων πλήκτρων που έχει το πιάνο, η δυσκολία στα μαθήματα πιάνου είναι μεγαλύτερη απ’ ότι  στο αρμόνιο, επειδή όπως είπαμε παραπάνω, θα πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερη τεχνική στα χέρια και τα δάχτυλα για το σπουδαστή που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια σπουδών.